Δράση «Καμία Μόνη» (EL)

Problem:

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε μια κακοποιητική σχέση δεν έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για ενδυναμωθούν και να αλλάξουν την κατάσταση.

Solution:

Η Δράση «Καμία Μόνη» απλώνει αποφασισμένη την χείρα βοηθείας με τελικό σκοπό να αγκαλιάσει ολοκληρωμένα κάθε γυναίκα που χρειάζεται στήριξη. Στα πλαίσια μιας οργανωμένης κινητοποίησης, με στόχο την ολοκληρωμένη προστασία και ενδυνάμωση της γυναίκας που βρίσκεται σε ανάγκη, η δράση καλύπτει θεμελιώδεις ανάγκες ζωτικής σημασίας όπως:

  • Η προφυλαγμένη στέγαση,

  • Η ιατρική/φαρμακευτική περίθαλψη,

  • Η ψυχολογική στήριξη, και

  • Η παροχή νομικής ενημέρωσης.

Το χαρακτηριστικό όμως που εδραιώνει την δράση «Καμία Μόνη» ως αποφασισμένη να δώσει τέλος στην έμφυλη βία, είναι η καθοδήγηση της γυναίκας που έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά προς την δυναμική επανένταξή της στο κοινωνικό σύνολο. Η δράση «Καμία Μόνη», εκτός από ασφαλές καταφύγιο, αποτελεί και χώρο εκπαίδευσης, κατάρτισης και καθοδήγησης για την γυναίκα που βρίσκεται σε ευάλωτη θέση.

 

Target:

Γυναίκες που βρίσκονται σε κακοποιητικές σχέσεις.

Description of the policy / project

Ο κίνδυνος να πέσει μια γυναίκα θύμα κακοποίησης είναι άμεσα συνδεδεμένος με την δυσχερή οικονομική της θέση που, δυστυχώς, έχει ως αποτέλεσμα την ολική εξάρτησή της από τα μέλη της οικογένειας για διασφάλιση της επιβίωσης. Η αίσθηση εξάρτησης σε ψυχολογικό και πρακτικό επίπεδο σταδιακά την αποδυναμώνει και την καθιστά ανήμπορη να σταθεί και να βασιστεί στα πόδια της. Επιπλέον, της δημιουργεί έντονη ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον. Μια κοινωνικά αποδυναμωμένη γυναίκα, λόγω έλλειψης επαγγελματικής δραστηριότητας και πολύωρης παραμονής της στο οικογενειακό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την ευάλωτη ψυχολογική της κατάσταση, διατρέχει, δυστυχώς, μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε μορφές βίας. Μάλιστα, η πρόσφατη περίοδος πανδημίας μπορεί να αποτελέσει δυσάρεστη απόδειξη της παραπάνω συσχέτισης, καθώς το καμπανάκι έκρουσαν οι αυξημένες καταγγελίες περιστατικών κακοποίησης κατά την διάρκεια της καραντίνας. Ο εγκλεισμός στο σπίτι, το κλείσιμο των καταστημάτων/επιχειρήσεων λόγω επιβολής καραντίνας, και ακόμη και η εργασία από το σπίτι, μείωσαν δραματικά τις ευκαιρίες εργασίας (για τον γενικό πληθυσμό και συνεπώς και για τις γυναίκες) και τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι ώρες παραμονής στο σπίτι και η οικονομική δυσχέρεια.

Ορμώμενη από την εξίσωση αποδυναμωμένη οικονομική θέση συν μειωμένη κοινωνική αυτονομία = αυξημένος κίνδυνος έκθεσης σε κακοποιητική συμπεριφορά λόγω εξάρτησης, από το 2017 ανεπίσημα και από τις 14/2/22 επίσημα και πιο οργανωμένη από ποτέ, η Δράση άμεσης και δραστικής κινητοποίησης «Καμία μόνη» έχει στο δυναμικό της επαγγελματίες όπως: κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς συμβούλους/δικηγόρους, ομιλητές/μέντορες. Χάρη στο έργο αυτών των ατόμων, αλλά και μέσα από την συνεργασία με φορείς που παρέχουν επιπλέον στήριξη ως προς την στέγαση και την εκπαίδευση των γυναικών, η δράση «Καμία Μόνη» επιτελεί αξιοθαύμαστο έργο ως προς την ολοκληρωμένη στήριξη της γυναίκας που έχει επιζήσει βίας.

Η προσέγγιση της δράσης #kamiamoni για την ολοκληρωτική εξάλειψη μορφών έμφυλης βίας και κακοποίησης, έχει ως κατευθυντήρια γραμμή τη ριζική αλλαγή της ζωής της επιζούσας. Η ολοκληρωτική ενδυνάμωση της επιζούσας και η ενθάρρυνση της αυτονομίας της ως ισότιμου και αναπόσπαστου μέλους της κοινωνίας, επιτυγχάνεται με την ψυχολογική/νομική στήριξη που παρέχει η δράση, αλλά και με την ενδελεχή προετοιμασία της για το μέλλον μέσω:

 

  • συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης,

  • οικονομικής ενίσχυσης των γυναικών επιχειρηματιών,

  • συμβουλευτικών δράσεων και προτάσεων, καθοδήγησης και ενθάρρυνσης από πρέσβειρες που έχουν διαπρέψει στους τομείς υποστήριξης και μέντορινγκ,

  • εξατομικευμένης βοήθειας για την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους,

  • στήριξης με το πρόγραμμα: «For Me», μέσω του οποίου οι γυναίκες μπορούν να συνεργαστούν προωθώντας χειροποίητα προϊόντα ακολουθώντας μια κοινή στρατηγική μάρκετινγκ,

  • εύρεσης εργασίας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της καθεμίας.

Overcame obstacle

Με σκοπό την εξεύρεση πόρων, η δράση διαθέτει προς πώληση δημιουργίες που αντικατοπτρίζουν και στηρίζουν τον σκοπό της.